Křižák mostní - Larinioides sclopetarius (Clerck, 1757)

Výskyt: Křižák mostní se prvotně vyskytuje na vlhkých loukách s vysokou trávou, druhotně přesídlil na mosty, budovy a ploty. Je velmi hojným druhem rozšířeným kromě horských oblastí po celém území ČR. Popis: Hlavohruď je světle šedá s bílými chloupky tvořícími dopředu otevřenou vidlici. Zadeček je koláčovitý, folium ohraničeno bílou vlnitou linkou, která na začátku zadečku vytváří písmeno V. Bílá linie je zevnitř lemována černou linií. Skvrny na foliu nejsou konstantní. Zbarvení nejčastěji šedé, ale můžeme se setkat i s jednici černými, hnědými či bílými. Nohy jsou výrazně kroužkované. Dospělá samice může dorůst kolem 15 mm, samec 9 mm. Doba výskytu: Dospělé pavouky můžeme nalézt s výjimkou zimních měsíců prakticky po celý rok. Síť: Staví velké, většinou slabé sítě. Spoléhá především na noční lov. Ukrývá se ve škvírách. Signální vlákno nemusí být rozpoznatelné. Na síti najdeme přes den většinou pouze mláďata. Na rozdíl od mláďat reaguje na kořist dospělý pavouk většinou pouze v případě, kdy číhá na síti (hlavně v noci). Potrava: Loví létavý hmyz, který je přitahován převážně v noci veřejným osvětlením.


foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Václav Kroc



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Václav Kroc



foto: Karolina Rücklová




© Araneidae-cz